Martina Klasića 16, Vrdnik, Srbija +381 22 21 55 333 rezervacije@hotelpremier.rs

Fruška gora

Hotel Premier Aqua, Banja Vrdnik, Vrdnik, Wellness and Spa, bazeni, termalna voda, Smestaj, Apartmani
FRUŠKA GORA JE PRIRODNA RIZNICA ZDRAVLJA. NA SVAKOM KORAKU, PRI SVAKOM POGLEDU, GUTLJAJU I UZDAHU – ONA NESEBIČNO DELI SVOJE DAROVE, ČINEĆI NAS SNAŽNIJIMA I ZDRAVIJIMA.
Fruška gora, stara gromadna planina koja se prostire na severnom delu Srema, ima veliki ekološki, istorijski i kulturološki značaj. Nekada ostrvo u Panonskom moru, a danas nacionalni park, Fruška gora broji više od 1.500 biljnih vrsta, 220 vrsta ptica, 60 vrsta sisara i 23 vrste vodozemaca i gmizavaca.
Položaj same gore i njena vegetacija su zaslužni za stvaranje specifične lokalne klime, koja je izuzetno blagotvorna za telo i psihu a tome doprinosi i vetar zvani fruškogorac kao i strujanje vazduha, takozvana ruža vetrova. Još je Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, u XIV veku u svojim spisima zabeležio važnost Fruške gore zbog njene specifične energije koju emituje a koja leči. Splet vetrova koji se ukrštaju iznad ovog magičnog mesta kao da je stvoren da čoveku pomogne da zaceli svoje telo i smiri svoj duh. Vazduh prebogat kiseonikom i ozonom blagotvoran je za disajne organe, ali i za celokupno zdravlje. Jednostavno rečeno, kada dišete na gori, vi udišete čistu prirodu.
Hotel Premier Aqua, Banja Vrdnik
NACIONALNI PARK FRUŠKA GORA I SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE PRVA SU ZAŠTIĆENA PODRUČJA U SRBIJI KOJA SU DOBILA EVROPSKU POVELJU ZA ODRŽIVI TURIZAM EUROPARK FEDERACIJE, OD STRANE SVETSKOG FONDA ZA PRIRODU (WWF).
Vazduh je izuzetnog kvaliteta, klima umereno kontinentalna, sa velikim brojem sunčanih dana u godini i sa veoma malo padavina. Lipa je sveto drvo svih Slovena a lipovi gajevi i pojedini primerci bili su nekada centar kulta slovenske religije. Fruška gora se može pohvaliti najvećom koncentracijom lipove šume u Evropi. Cvetanje lipe na gori je propraćeno posetom pčelara iz čitavog regiona i ispašom pčela jer je u medu sa ove planine sadržaj nektara lipe čak 93 posto, pa ne čudi podatak da je geografsko poreklo ovog meda zaštićeno.
Hotel Premier Aqua, Banja Vrdnik
FRUŠKA GORA SE OSIM RAZNOVRSNE FLORE I FAUNE MOŽE POHVALITI I BOGATIM SVETOM GLJIVA, SA PREKO 1.400 REGISTROVANIH VRSTA, OD TOGA SU 200 LEKOVITIH, JESTIVIH ILI USLOVNO JESTIVIH GLJIVA.
Nacionalnim parkom leprša 500 vrsta leptira, a nebom jezdi 211 vrsta ptica, a 130 se tu i gnezdi, što ga čini jednim od najvažnijih područja gnežđenja retkih ptica u Srbiji. Među pticama je i orao krstaš, najugroženija sorta sa svetske „crvene liste”. Za sada, kod nas, jedino na Fruškoj gori postoje njegova gnezda.